GK Quiz on Commonwealth Games 2022

GK Quiz Commonwealth Games 2022: Commonwealth Games is an international multi-sport event held once every four years. The first Commonwealth Games were held in 1930, the only exception being 1942 and 1946 (due to World War II). The Commonwealth Games 2022 or CWG 2022 will be held in Birmingham, UK, from July 28 to August 8, 2022.

Try this quiz on Commonwealth Games 2022 to test your knowledge. It will also be very effective for your competitive exam preparation.

1. Who is the founder of the Commonwealth Games?

a) Pierre De Coubertin

b) Melville Marks Robinson

c) Astley Cooper

d) None of the above

Answer: b

Explanation: Melville Marks Robinson was the founder of the Commonwealth Games, it started as British Empire Games in Hamilton, Canada in 1930 and later became known as Commonwealth Games.

2. In which city will Commonwealth Games 2022 be held?

a) London

b) Glasgow

c) Birmingham

d) Sydney

Answer: c

Explanation: The 2022 Commonwealth Games will be held in Birmingham, a city in the West Midlands region of England. It is the second largest city in the United Kingdom.

3. How many sports disciplines will be played in 2022 Commonwealth Games?

a) 17

b) 19

c) 20

d) 22

Answer: c

Explanation: There are 20 sports disciplines in the 2022 Commonwealth Games, it includes athletics, badminton, boxing, hockey, bowls, netball (for women), rugby sevens, squash, swimming and weightlifting, cycling, judo, triathlon, table tennis and wrestling, women’s cricket, 3×3 basketball, 3×3 wheelchair baseball

4. Who are India’s flag bearers in 2022 Commonwealth Games?

a) Lovlina Borgohain and Manpreet Singh

b) PV Sindhu and Manpreet Singh

c) Lovlina Borgohain and PV Sindhu

d) None of the above

Answer: b

Explanation: According to the IOA (Indian Olympic Association), one male and one female representative must be flag bearers. Lovlina Borgohain and Mirabai Chanu were previously considered for the same but it was later assigned to PV Sindhu and Manpreet Singh (male hockey team captain)

5. Was the last city in England to host the Commonwealth Games?

a) Birmingham

b) London

c) Liverpool

d) Manchester

Answer: d

Explanation: Manchester was the last city in England to host the Commonwealth Games in 2002.

6. Which of the following sports is not a new sporting discipline in 2022 Commonwealth Games?

a) Women’s T20 Cricket

b) Netball

c) 3×3 basketball

d) 3×3 wheelchair baseball

Answer: b

Explanation: The sport disciplines Women’s T20 Cricket, 3×3 Basketball and 3×3 Wheelchair Baseball make their debut in Commonwealth Games 2022.

7. How many athletes from India will participate in CWG 2022?

a) 210

b) 215

c) 221

d) 225

Answer: b

Explanation: A total of 215 athletes from India will compete in the 2022 Commonwealth Games.

8. How many countries are participating in CWG 2022?

a) 56

b) 65

c) 71

d) 72

Answer: d

Explanation: A total of 72 countries will participate in the 2022 Commonwealth Games to be held in Birmingham, UK.

9. The official mascot of CWG 2022 is?

a) Keyano

b) Goldie

c) Perry

d) Shera

Answer: c

Explanation: The official mascot of CWG 2022 is Perry the Bull. The practice of having a Commonwealth Games mascot started in the year 1978.

10. Which Indian Athlete Will Miss CWG 2022?

a) PV Sindhu

b) Neeraj Chopra

c) Lovlina Borgohain

d) Kidambi Srikanth

Answer: b

Explanation: Neeraj Chopra will miss out on CWG 2022 due to groin injury.

Read also|

Optical Illusion: Can you spot the hidden fox in the dark forest in 29 seconds?

Optical Illusion: Can you find the hidden pile of money in this mess in under 30 seconds?

Leave a Comment

Your email address will not be published.